Geen school voor mijn kind

23 maart 2024 | Ouders

In Argos een verhaal over deze trend. Onderwijsjurist Carolien de Bruin ziet dat steeds meer ouders zich afzetten tegen het systeem en zelf willen uitzoeken wat het beste is voor hun kind. Ze ziet vooral een toename in de denkrichting conservatief christelijk en spiritueel holistisch.

Verschillende ouders vertellen in Argos hun verhaal en waarom ze kiezen voor zo’n vrijstelling. Roy van Veen is vader van de 12-jarige Sofia en geeft haar thuisonderwijs. Hij zit al jaren in allerlei rechtszaken verwikkeld omdat hij zo’n vrijstelling op basis van zijn denkrichting wilt voor zijn kind. Zij is nog nooit naar school geweest. ‘Wij denken dat er een mooier mens kan ontstaan als ze binnen haar eigen ontwikkelproces de wereld kan ontdekken’, aldus Van Veen.

Zorgen bij leerplichtambtenaren om stijgende groep niet-schoolgaande kinderen

Leerplichtconsulenten door het hele land maken zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen die niet naar school gaan met een vrijstelling van de leerplicht, op basis van het geloof of denkrichting van hun ouders (artikel 5b lpw). Dit aantal is de afgelopen jaren namelijk flink toegenomen. Van 575 kinderen in schooljaar 2013-2014 tot 1771 kinderen in 2021-2022.

Pointer: Ook slimme en gezonde kinderen niet naar school door vrijstelling van leerplicht

Kinderen en jongeren krijgen steeds vaker een vrijstelling van de leerplicht en hoeven daarom niet meer naar school. Uit het onderzoek Onderwijs van Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat ook gezonde en intelligente kinderen thuiszitten met een ontheffing van de leerplicht, soms zelfs voor de hele duur van de leerplicht.

Bron: VPRO.nl
24 april 2023
Saskia Adriaens

Lees verder