‘Kinderen tot vier jaar hebben recht op 16 uur kinderopvang per week’

23 maart 2024 | Laatse Inzichten in het Onderwijs

https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/recht-16-uur-kinderopvang/

Alle kinderen tot vier jaar moeten recht krijgen op 16 uur kinderopvang per week. Dat is een noodzakelijke investering in de ontwikkeling van alle kinderen, zowel van werkende als van niet-werkende ouders. 

Dat vinden zeven landelijke organisaties waaronder de PO-Raad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG en belangenvereniging BOinK.

Kinderopvang

Woensdag boden zij een pleitnotitie aan voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad (SER) aan. De commissie-Kindvoorzieningen van de SER is bezig met een nieuw advies over kinderopvang in Nederland.

Lees ook
Kinderopvangcentra in de problemen met personeelsbezetting: ‘De rek is eruit’

Volgens de organisaties is kinderopvang nu niet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Dat komt doordat het stelsel versnipperd is en onnodig ingewikkeld, vinden zij. “Het systeem werkt kansenongelijkheid en segregatie in de hand, al vóór het vierde levensjaar van een kind. Als kinderen eenmaal een achterstand hebben, is het lastig om dat op de basisschool nog in te halen. De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang om talenten te ontwikkelen.”

Investering

De organisaties willen dat de kinderopvang in Nederland binnen één wettelijk en financieel kader gaat vallen. De opvang moet laagdrempelig zijn, zodat die toegankelijk is voor ouders en kinderen met alle soorten achtergronden. “Het is een investering in de samenleving die zich terugverdient in de toekomst”, aldus de opstellers van de pleitnotitie.