Vragen of opmerkingen?   06 14445735    info@schooluitdetoekomst.nl

Woordkaarten en Stippenkaarten

Woordkaarten en Stippenkaarten

Leren lezen met de Glenn Doman methode: een baby van 8 maanden kan al leren lezen met behulp van woordkaarten met 1 woord op de kaart (Engels: flash cards). De juf laat de woordkaart een seconde zien en zegt het woord en doet dat vervolgens met nog 5 woordkaarten. Dit herhaalt zij een aantal keer per dag. Elke 2 of 3 dagen wordt een woord vervangen door een nieuw woord. Later kan elke dag een woord vervangen worden. Bij het kennen van 50 woordkaarten kan begonnen worden met zinnen maken met 3 of 4 woordkaarten.
De peuter leert hierbij lezen met hele woorden, niet via letters en lettergrepen. Een woord is daarbij een beeld. De peuter kan met deze methode snel leren lezen en maakt later nooit een spelfout.

Het idee van de School uit de Toekomst is geboren toen de directeur op de Indiase Glenn Doman school een baby, die nog niet kon praten of lopen, naar woordkaarten toe zag kruipen en 3 kaarten op volgorde legde. Hij las: ‘I love mama’ en was in 1 klap overtuigd.

Leren rekenen met de Glenn Doman methode: de peuter leert rekenen met stippenkaarten waar 1 of 2 of 3 tot 100 stippen staan afgebeeld. De juf begint met 5 stippenkaarten met 1 tot 5 stippen. Ook hier toont ze de eerste kaart en zegt 1. Bij de 2de kaart met 2 stippen zegt ze twee, enz. Het aantal stippen is ook hier een beeld. De peuter telt de stippen niet, maar ziet in 1 beeld het aantal. Na 20 stippenkaarten kan met 2 kaarten begonnen worden met optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. De juf toont een kaart met 2 stippen en zegt 2. Dan zegt ze ‘plus’. De volgende kaart is bijvoorbeeld 4 en de daaropvolgende 6. Dan wordt het 2 plus 4 is 6.
Opmerkelijk is hierbij dat de stippen op elke manier op een stippenkaart kunnen staan: naast elkaar, of at random, of in verschillende kleuren op de kaart. De peuter ziet in alle gevallen direct het aantal stippen.

Met woordkaarten en stippenkaarten ziet de peuter alles op een directe manier waardoor het brein de informatie niet hoeft te verwerken en er zo geen verwerkingstijd is. Via de ogenmethode hoeft het kind geen geheugen te ontwikkelen en via het geheugen te leren. Het is niet anders dan wanneer wij beelden zien en niet eerst via ons geheugen moeten achterhalen wat we allemaal in dat beeld zien. We zien en weten wat we zien. 
Het geheugen wordt met deze methode overgeslagen. Het geheugen wat wij kennen en gebruiken is op deze jonge leeftijd bovendien nog niet gevormd.
Leren lezen en rekenen gaat met deze ogenmethode vele malen sneller en veel preciezer en vormt door het overslaan van het geheugen geen belasting voor het kind.